Sunday, May 31, 2009

Trip to dive

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم

Sepatutnya yang mengulas pasal ini ialah kakak ana (Kak yan atau namanya Dr. Nazian Hanna) tapi ana sengaja mengulasnya tanpa pengetahuannya..hehe...harap dia tak marah..gambar-gambar yang ada ni pun ana ambil dari facebooknya. Jadi tiada masalah la kan?

Sememangnya sejak ana belum exam hari tu lagi dah dengar ura-ura dia hendak diving di sipadan. Maklumlah ada link dengan uncle navy. Jadi senang la kerja. Uncle Ridwan tu pun peramah, bak kata kak yan la. Jadi, jom kita tengok la gambar-gambar yang dirakamkan. Diharap kita ambil yang positif dan buang yang negatif (pandai-pandailah bezakan yang baik dan buruk tu. Rasanya semua yang baca blog ni dah mumaiyiz).

Baik ana akan mengulas serba sedikit berkenaan gambar-gambar yang ana grab dari facebook Dr. Nazian Hanna ni. Untuk melihat dengan lebih jelas, klik gambar tersebut ye? Harap sedikit sebanyak memberi pengajaran kepada kita semua.


Gambar ini dirakamkan sewaktu dalam perjalanan untuk menyelam di kepalai. Sebenarnya, Kak Yan menyelam di dua tempat. Di kepalai dan sipadan. Ana tidak tahu berapa jauh jaraknya kerana tidak sempat mendapat maklumat lanjut. Hanya membuat kesimpulan berdasarkan album di dalam facebook sahaja. Kalau diperhatikan, dia adalah satu-satunya perempuan yang menyertai misi ini. Sesuatu yang menarik. Berani bukan? Ibrah yang boleh diambil di sini ialah, kita perlu berani walaupun kita bersendirian tanpa teman muslimat yang lain. Padahal ini adalah pengalamannya yang pertama. Teringat kata-kata kak yan, "jadi roses among the thorn la". Ana pula membuat kesimpulan (kerana rasa macam salah je ayat kak yan tu), she is being a rose among beetles. Bagi ana perkara ini memerlukan kekuatan jiwa. Harap-harap mawar itu ialah mawar yang tajam durinya insyaALLAH. You inspiring me my sis!


Gambar ini dirakamkan di Pulau Sipadan. Ana mengandaikan ana berada di situ, rasanya macam kurang berani untuk bergaul dengan jejaka-jejaka tersebut. Teringat kata-kata seseorang yang pernah dinasihatkan kepada ana, jangan syadid sangat bab muamalat, nak bergaul boleh dengan lelaki, tetapi pandai-pandai jaga. Namun bagi ana pula kalau tak kuat, elakkan. Walaubagaimanapun, ada seorang senior mengingatkan ana pula. Pegang kata-kata Saidina Ali r.a. yang mafhumnya, orang yang bersederhana dalam setiap apa yang dilakukan selamat dunia akhirat. Rasulullah pun pernah berpesan, mafhumnya, sebaik-baik perkara ialah bersederhana. (andai silap harap ditegur..ana pun lupa)Melihat gambar ini, rasa cemburu timbul. Ye la, ana mana pernah menyelam. Jangankan menyelam, berenang pun tak pandai. Kak Yan ni pandai berenang. Dalam keluarga ana, ana seorang sahaja yang keciciran dalam bab berenang ni. Tak sempat belajar. Semoga Allah bagi kesempatan dan keberanian untuk belajar nanti. InsyaALLAH sanah gai (tahun-tahun depan). Ini gambar Kak Yan yang dirakamkan oleh instructor. Semua gambar-gambar yang diupload ini ialah gambar yang instructor ambil. Ana bertanya, apa perasaan saat Kak Yan berada di dasar laut tu? "seronok, takut jugak...ingat Allah banyak-banyak...tengok kebesaran Maha Pencipta kat dasar laut"Dua gambar ini adalah antara yang dirakam yang menunjukkan hidupan marin. Teringin melihat dengan mata kepala sendiri, tetapi peluang masih belum ada. Mungkin keihklasan niat belum ada lagi, jadi Allah tidak mengizinkan lagi. Pernah ana berkunjung ke Taman Laut (Marine Park) di Pulau Redang. Namun dek kerana tidak pandai berenang, ana gagal untuk meneropong (menggunakan google..bukan google.com ye?) keindahan karang dan warna warni laut itu sendiri. Ana sukakan biru laut, ia antara warna kegemaran, namun entah bila ana dapat berada di dalamnya. Semoga Allah memberi peluang. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. InsyaAllah pada suatu masa nanti.

Penerokaan alam perlu untuk memberi 'ibrah dan pengajaran kepada diri. Sebagaimana Allah berpesan di dalam al-Quran supaya berjalan di Bumi mengambil iktibar, begitulah antara niat ana berada di bumi asing. Samaada iktibar daripada sejarah mahupun iktibar yang berlaku di depan mata. Pertembuangan adat dan budaya banyak memberi pengajaran dan pengalaman dalam berkomunikasi. Pergaulan pula mengeratkan ukhuwah terutama dengan saudara seaqidah. Juga untuk disampaikan kepada saudara walaupun hanya sedikit pengajaran. Semoga penerokaan mencari Ilahi berterusan sehingga ke hembusan nafas terakhir. Demi Islam dan Ummah.

والله أعلم بالصواب
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

No comments: