Tuesday, May 24, 2011

Mudahkan jangan susahkan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah Allah menggerakkan lagi jari jemari ini untuk terus berlari menghasilkan nukilan diblog ini. Segala pujian untuk-NYA, selawat dan salam untuk kekasih, baginda s.a.w dan seluruh pembawa risalah kebenaran daripada-NYA yang satu.

Solat di mana sahaja

Gambar 2 orang pekerja sebuah kedai roti sedang solat.

Melihat dua orang pekerja kedai roti ini solat, timbul rasa teharu di hati.

Kenapa? Kerana melihat mereka solat di mana sahaja untuk menunaikan kefardhuan.

Cuma alangkah lebih elok kalau mereka menuju ke masjid berjemaah di sana.

Tidak dinafikan, pakaian mereka dikotori dengan kesan-kesan bahan masakan. Mungkin sesetengah orang tidak selesa untuk berpakaian kotor untuk bertemu sang pencipta. Tetapi, andai sehingga melengah-lengahkan solat kerana ingin kembali ke tempat tinggal untuk berpakaian yang bersih (sedangkan pakaian yang dipakainya suci daripada najis) yang manakah lebih dituntut sebenarnya?

Kita dapat lihat betapa Islam itu mudah untuk diamalkan, jelas ditunjukkan oleh mereka.
Tidak menunggu untuk pergi ke tempat khas untuk beribadah, terus solat di hadapan kedai mereka. Sememangnya pemandangan begini sering dilihat di sini (Mesir). Di negara-negara lain juga terdapat mereka yang solat di mana sahaja yang sesuai dari sudut syariat untuk solat.

Setahu ana, di Malaysia sahaja yang tak pernah ana jumpa situasi sebegini (mungkin kerana Masjid banyak di Malaysia - rasanya di Mesir lagi banyak masjid dan surau dan lebih diimarahkan terutama bulan Ramadhan).

Solat sunat dan istiqamah

Allah suka amalan yang sedikit tetapi berkekalan berbanding amalan yang banyak tetapi hanya jarang-jarang atau hanya sekali sekala dilakukan. Tiada guna kalau kita buat amalan yang banyak tetapi hanya diwaktu kita rasa kita mahu buat sahaja.

Ana timbulkan perkara ini kerana pernah ana ditanya berkenaan solat sunat dhuha. 3 soalan yang ditanya:
1- Surah apa yang perlu dibaca?
2- Berapa rakaat yang paling afdhal?
3- Waktu yang paling afdhal?

Sebelum ana menemui video di bawah ana jawab sahaja setakat yang ana tahu. Rupanya masih ada yang berpendapat solat-solat sunat ini ada bacaan-bacaan yang tertentu. Sememangnya, ada kaifiat surah yang perlu dibaca yang diletakkan oleh ulama'. Tetapi bagi ana terkadang, kaifiat ini agak menyusahkan orang-orang yang baru sahaja ingin berjinak-jinak dengan Islam dan melakukan amal ibadah.

Walau bagaimanapun, sebenarnya surah yang perlu dibaca untuk solat sunat umumnya yang digariskan oleh ulama' ialah surah al-Kafirun dan surah al-Ikhlas. Tetapi andaikata ada yang ingin membaca surah yang diingini seperti surah al-Baqarah, silakan. Tiada halangan dan tidak pula membatalkan solat dan tidak pula menyebabkan berubahnya jenis solat itu. Kerana yang membezakan antara solat dengan solat yang lain ialah niat.

Bilangan rakaat dan waktu afdhal, seperti yang dinyatakan dalam video di bawah (harap luangkan masa sebentar untuk tengok).
Bagaimana dosa kita?

Walaupun video di bawah bertajuk solat witir, tetapi sebahagian besar video ini berkenaan dengan solat sunat tasbih. Paling afdhal dilakukan setiap hari kerana fadilat solat ini ialah mensucikan diri daripada dosa harian kita selagi mana ia bukanlah tergolong dalam dosa besar. Solat sunat dhuha juga andai dilakukan berterusan akan mensucikan diri kita daripada dosa.

Maka, boleh dikatakan celaka andai seseorang tidak pernah solat sunat tasbih sepanjang umur hidupnya. Cuma, kenapa tajuk video ini bernama solat witir, mungkin kerana solat witir lebih ditekankan oleh para Ulama'. Perbahasan mengenai solat witir ana pernah nukilkan di awal penubuhan blog ini. Sila lihat sini.Akhir kata, kita dah nak hampir dengan bulan yang mulia. Bagaimanakah amalan kita? bermusimkah amalan kita? (tepuk dada, tanya hati, soal iman

والله أعلم بالصواب

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

No comments: