Saturday, October 3, 2009

Kelahiran yang dinanti...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم

Setelah sembilan bulan sepuluh hari (over due 10 hari), maka lahirlah seorang bayi yang telah berjaya mengkelam-kabutkan suasana raya kami sekeluarga. Mana tidak, kepulangan ana tahun ini bukanlah ke kelantan tapi ke shah alam semata untuk menjadi penjaga (guardian?..eh baby sitter sahaja) kepada anak kecil ini.

Tepat waktu asar tanggal 30 september 2009, maka lahirlah seorang bayi lelaki yang sihat walaupun kecil berbanding abang-abang dan kakaknya sewaktu dilahirkan. Bayi yang seberat 3.2kg ini selamat disambut di PUSRAWI Kota Damansara. Buat pertama kali, anak saudara ana dulahirkan di hospital swasta. Terasa aneh sedikit, kerana bilik yang diduduki hanya seorang ibu yang menginap (eh, macam hotel la pula). Biasanya kakak-kakak iparku bersalin di hospital kerajaan.

Seperti biasa, kehadiranku diperlukan untuk menjadi penunggu (mcm puaka sahaja) pada sebelah malamnya. Memandangkan kondisi si ibu sihat dan sudah boleh berjalan terasa ringan sedikit kerjaku berbanding kelahiran Adib Nuruddin tahun lepas yang ibunya masih belum boleh bergerak sewenang-wenangnya. Biasalah, pengalaman mendewasakan diri. Memandangkan ini adalah anak keempat kakak iparku, dia sudah biasa menguruskan bayi. Tidak kekok seperti beranak sulong.

comel kan??

uih..tak dapat susu makan kain eh?

tido lagi best daripada layan mak su nih

Nama yang sepakat dipilih oleh keluarga abang ialah Firdaus Azhari. Tiada komen untuk nama ini. Bgi ana sendiri, siapa tidak gembira melihat bayi kecil. Walaupun bukan anak sendiri, perasaan bahagia meresap di hati. Bila dengar firdaus menangis itu yang paling diminati. Jadi, buat apa sahaja untuk dengar dia menangis? Owh, ana tidak sekejam itu. Lagipun si kecil ini hanya menangis apabila meminta susu...dan mandi..atau dibasuh bahagian kaki (ketika membasuh bahan kumbahan)~firdaus tak suka air ke kesejukan ye?~ Mak ana cakap sekali sekala perlu juga menangis untuk membuka rongga-rongga di dadanya. tapi memang comel sangat bayi menangis ni. Tak seperti orang tua menangis la.

BERKUMPUL LAGI

Semalam merupakan kenduri perkahwinan kak Khadijah (sammaituha najwa), ana dijemput oleh adiknya tetapi memandangkan atas sebab-sebab tertentu dan ditambah pula semua adik-beradik yang berada di sekitar Selangor berkumpul di bandar pinggiran subang ini, terasa alangkah rugi pula kalau ana tiada. Berbekalkan dua orang tukang masak terkenal (ana dan mak), kami menyediakan sup ayam, udang masak merah dah kacang cambah goreng dimakan bersama nasi air, mihun dan nasi biasa.

Bagi ana cukup bahagia, berkumpul bersama, solat hajat untuk Kak Ha(kakak kedua) yang akan menduduki peperiksaan master in Obstetric and Genecology (sakit puan dan perbidanan) pada 5 dan 6 oktober 09 ini. Didoakan beliau berjaya melepasi exam ulangan ini. Dan moga-moga ana menurut jejak langkahnya juga (perlu lebih rajin kali ini). Usai solat hajat, terus menjamu selera. Kemudia disambung pula dengan solat asar dan bacaan Yaa Sin berjemaah. kemudian berpisah kembali dan bakal bertemu kembali di Desa Gemilang Sungai Pusu 24 oktober ini. Semoga Allah mempermudahkan segalanya.

Ana akan mengekori kakak ke terengganu 7 oktober ini dan kembali ke Shah alam 27 oktober ini. Lucu, kerana tahun ini bukan pulang ke Kelantan tetapi pulang ke Shah alam. Ya ALLAH, permudahkan segalanya.

TAKZIAH

Ucapan takziah (walaupun dah hampir seminggu) buat keluarga Kak Pah dan Kak Mun yang kematian ibu minggu lepas (sudah lupa tarikhnya). Dengan itu termaktub sudah dua orang besan mak meninggal setakat ini. Meninggal secara tiba-tiba setelah bangun di waktu subuh. Keduanya begitu dan sama-sama terengganu. Kebetulan...

Juga ucapan Takziah buat saudara seakidah di padang. Ana bimbang keadaan kenalan di padang. gagal untuk menghubunginya (baru pernah smsm, tak telefon lagi setakat ini). Harapnya dia sihat.

MENANGKAN ISLAM

Ya ALLAH, menangkan Islam ditempat Islam ditindas dan diketepikan. Satukan ummat Islam terutama di Malaysia ini...menangkan yang benar, jatuhkan yang batil..

والله أعلم بالصواب
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

No comments: