Saturday, November 1, 2008

Ahlan...ahlan bik...

Assalamualaikum wbt...
ahlan bik...ahlan bik... itu la perkataan yang selalu terdengar kat mulut senior-senior di rumah kelantan(umumnya mesir la)...alhamdulillah tanggal 17 okt ana tiba juga khirnya di bumi kaherah...bumi para ulama, bumi kinanah dan qiblatul ilm...bumi yang penuh mehnah dan tribulasi(lebih teruk drp dq)...walaupun belum terasa lagi...sejajar dengan namanya...misr...mim shod ra', musibah sabar dan redha...selalu sahaja nasihat ini terpacul di mulut penceramah juga pentazkirah...juga menjadi azimat setiap pelajar...

dalam masa yang singkat ini ana cuba juga menaip, walaupun terlalu terhad ruang yang diberikan oleh ALLAH...
untuk pengetahuan sahabat-sahabat di malaysia, bersyukurlah kerana di sana gerakan Islam tak di injak-injak seperti di sini...ikhwanul muslimah terus di band drp mesir...sesiapa sahaja yang menyebut nama hassan albanna di khalayak ramai akan ditangkap...dan kami terpaksa membahasakan mujaddid kita itu sebagai pak hassan...dan buku maza yakni yang menjadi sukatan utama di DQ dulu, tak boleh di pertontonkan di khalayak ramai...termasuk juga istilah ikhawanul muslimin...kami hanya menyebut sebagai IM...betul-betul kami tak sangka, di bumi para anbiya dan para ulama ini, gerakan Islam yang paling berbekas di hati para muslim tidak dapat bergerak...terasa semangat semakin menaik untuk balik berbakti kepada sahabat yang setia menanti di malaysia...peluang 7 tahun(insyaALLAH) terasa ingin ku abadikan hanya di bumi mesir...tapi, rasanya perlu juga balik kadang-kadang untuk sama turun padang bersama sahabat seperjuangan dalam menggerakkan Islam, menegakkan haq dan menjatuhkan kebatilan...

sahabat-sahabat di malaysia, ana harap antum antunna teruskan perjuangan, jihad menegakkan Islam...dan kami akan terus menyokong dan menggerakkan anda semua, walaupun berada jauh...ana sedar, sepanjang berada di Malaysia, ana tidak berpeluang menceburi gerakan Islam secara serius...sekadar mensihati para sahabat...juga mengislah diri sendiri yang tak pernah tegar dalam melakukan perubahan...harap bumi mesir ini akan menjadikan ana kental dan menjauhi segala maksiat...walaupun terkadang tersepit antara kebenaran dan kebatilan...

akhir kalam, salam rindu buat sahabat di malaysia...terutama sahabat seusrahku di DQ, usrah ribathul mahabbah, sahabat usrahku di luar(xde nama pape...but i'll remember u all...sorry for everything), sahabat usrah uia...walaupun tak smpt ta'ruf lama...sahabat sesekolah dan DQ...juga teristimewa untuk tasneem....juga buat sahabat baru di kejora...terutama taakhiku...kak faridah selamat...sorry nabila tak sempat hubungi lagi...
dan seme la...juga buat adik beradikku...jaga ma abah baik2...tak lupa buat andy di indon...thanks for the call...dan sapa2 yang tak sebut...asif jiddan ala kulli hal(ceh, macam la ramai orang yang buka blog ni)...jika ada kesempatan, ana akan kongsikan segala input yang ana dapat drp program di sini...

wassalamualaikum

3 comments:

areMaL said...

slamat berjuang :Dst

humaiRah said...

salam..

selamat berjuang, sahabat ku!
semoga nabila sentiasa dilindungi Allah sepanjang berada di bumi ulama itu. terharu rasa nama neem ada dalam blog nih. rindukan kamu!

exam neem dah dekat. doakan. doakan kejayaan sahabat2 kita. doakan semoga kita smua berjaya menjadi muslimin dan muslimah yg mampu berbakti kepada agama yang mulia ini.

semoga kita smua menjadi orang2 yg takut melakukan kejahatan dan melanggar larangan Allah..

doakan.......!!!

Allahuakbar!

syg kamu

=)

ws~

Nabila H.... said...

salam...syukran kathir sahabt seme...
semoga semua urusan kita dipermudahkan ALLAH...rabbi yassir wala tu'assir..
asif jiddan 'ala kulli hal