Sunday, January 3, 2010

Kejutan pertama

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم


Alhmadulillah setelah sekian lama blog dibiarkan terbiar, ana cuba mengaktifkan walaupun masa terpaksa dizalimi.

Tanggal 4 disember 2009, hari jumaat, agak bersejarah dalam hidup setelah sekian lama tiada peristiwa menarik melakar di minda. Hari yang di mana kenangan kelahiran diriku yang baru melangkah ke usia puluhan. Hari Jumaat, saiyyidul ayyam yang mulia. Hari diciptakan Nabi Adam a.s. Juga hari yang dinanti-nantikan akan berlaku pada hari Jumaat iaitu hari Kiamat.

Pada pagi tersebut,pada mulanya seperti biasa, tiada apa-apa yang menarik berlaku. Kala itu, ana menyangka mungkin tiada orang yang mengingati tarikh keramat tersebut. Tambahan pula perasaan tidak mengharapkan sesiapa mengingatinya membuatkan ana terasa lapang dada, tiada sebarang kesedihan menghinggapi diri.

Diminta menemani ke city star untuk membaiki telefon oleh ahli rumah, ana mengikut sahaja. Berlegar-legar mencari tempat membaiki telefon setelah tempat yang diketahui tiada tukang baikinya, menimbulkan tanda tanya, kenapa tidak pulang sahaja? Namun disimpan sahaja di dalam hati, mungkin usaha ingin mencari tempat yang diberitahu oleh salah sebuah tempat yang dikunjungi.

Kemudian tetiba sahaja dia ingin ke foodcourt. Lebih menghairankan. Tetapi berbaik sangka didahulukan. Mungkin ingin membeli makanan. Setibanya kami di sana, ana terkejut melihat kelibat mereka. SUBHANALLAH, perasaan ini. Beginikah perasaan diberi kejutan yang menggembirakan? Terharu dan terasa air mata ingin menitis, tetapi sempat dihapuskan dengan gurau senda mereka. TERIMA KASIH SEMUA KERANA MENGHARGAI DIRIKU! Tidak pernah terlintas untuk diadakan sambutan di luar. Cukuplah ingatan sahaja.

Terima kasih Achik, Angah, Ateh, Uda, Adik, Kak Azma dan Kak Masyi. Terharu kerana ini adalah suprise yang pertama seumur hidup.

HARI LAHIR HARI MEMPERINGATI PENGORBANAN IBU AYAH

Teringat akan ibu, ana hantar ucapan terima kasih kepadanya. Walaupun dia terlupa akan hari lahir ana, ana yakin ingatan doa buat anaknya tidak pernah putus. Jika dapat ditayang kembali saat kelahiran ana, ingin ana saksikan betapa peritnya ibu ana melahirkan ana. Satu pengorbanan yang tiada tolok bandingnya. Betapa sabarnya seorang ibu membesarkan anaknya yang penuh kerenah ini. Betapa besarnya jasa ayah yang membanting tulang mencari rezeki untuk diberikan kepada anaknya. Setiap kali memikirkan semua itu, hati yang dipenuhi dengan setitis iman(walaupun hanya senipis epidermis bawang) pasti bergenang air mata. Jasa yang tidak dapat dibalas, juga tidak minta dibalas.

Apabila dihisab kembali perjalanan hidup yang mungkin tidak seindah wanita solehah yang lain, terlalu banyak jatuh bangun, ana tetap bersyukur kerana masih dipilih oleh Allah untuk merasai nikmat Iman dan Islam. Cuma terkadang cemburu melihat wanita lain yang mempunyai lebih banyak kelebihan sejak dari kecil.

Walaupun bukan berlatar belakangkan sekolah agama di awal usia, alhamdulillah Allah memberi nikmat kesedaran yang menebal. Nikmat hidayah yang tidak semua dapat. Nikmat taufiq yang tidak semua peroleh. Namun jika dinilai usaha mempertingkatkan amal ibadah, masih jauh rendah berbanding nikmat yang diberi. Allahuakbar! Betapa aku kurang bersyukur.

Semoga ALLAH menetapkan iman kita kesemua. Ayuh kita bersaing dalam meningkatkan pengabdian kepada ALLAH. Siiru ala barakatillah.

p/s: THANK YOU FOR THOSE WHO WISH ME...AND ALSO FOR THOSE WHO REMIND ME ABOUT THE DEATH..

والله أعلم بالصواب
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1 comment:

insyirah said...

ucu,maafkn alang kerana lupa hari bersejarah dalam hidup ucu,maaf sgt2x.alang syg ucu