Sunday, January 27, 2013

Sawang di Laman Sesawang

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 بسم الله الرحمن الرحيم

Astaghfirullah. Dah hampir setahun tidak mengupdate blog. Nasib baik tiada makhluk bernama 'al-Ankabut' di dalam ini. kalau tidak imej di atas sudah memenuhi. Tanpa disedari blog ini sudah jadi blog tahunan pula. Motivasi diri yang terumbang ambing dalam dunia penulisan mungkin salah satu penyebab. Ah, alasan!.

Sekarang dunia lebih tertumpu kepada facebook. Menjadikan blog kurang diberi perhatian. Tidak dinafikan, blog memaparkan tulisan yang panjang, yang tidak digemari oleh rata-rata warga bumi sekarang (termasuk diri ini). Memerlukan masa untuk menukilkan. Facebook, sekadar post pendek. dan mendapat paparan sesiapa yang menjadi sahabat secara langsung tanpa perlu membuka laman tersebut.

Namun sedikit sebanyak menghakis keupayaan untuk menulis setelah lama tidak menulis. Teringat kata-kata seorang sahabat. "Kalau hendak pandai menulis, perlu menulis". Atau orang Inggeris pernah mengatakan "Practice make perfect". Seperti juga ilmu jika ditinggalkan ia akan hilang.

Penulisan kali ini nampak berterabur, amat berterabur dan tidak berfokus. Sekadar menghidupkan laman ini yang sudah lama tidak aktif. Nampaknya ana perlu kembali menulis kerana ini akan menstimulate diri untuk membaca. Bila membaca banyak ilmu. Kerana tidak banyak membaca, penulisan sudah tidak berfokus. Maka dengan itu tulisan ini perlu berhenti dahulu buat kali ini.

p/s: Tengah fikir, perlu tukar template baru untuk memudahkan orang mengaksesnya ataupun tidak? hmm...

 والله أعلم بالصواب
 والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

No comments: